KarjaVuodesta 1986 alkaen tilalla on ollut puhdasrotuista hereford-karjaa, jossa on sekä nupoja että sarvellisia eläimiä. Kasvatamme eläimiämme sekä lihantuotantoon että jalostuseläimiksi. Karjamme on lihakarjatarkkailussa ja tautivapaa sekä kuuluu NASEVA- terveydenhuolto-ohjelmaan.

Jalostuksellisesti tavoitteenamme on pyrkiä karjaan, jossa olisi helpot poikimiset, hyvän kasvupotentiaalin, rauhallisen luonteen sekä hyvän laitumen käyttökyvyn omaavat eläimet.
Tavoitteet pyritään saavuttamaan huolellisella siitossonnivalinnalla ja heikkoja emo-ominaisuuksia periyttävien emojen karsimisella.

Kesäisin karjamme käyskentelee tilan ympäristössä olevilla nurmi- ja luonnonlaitumilla. Syksyn tullen vasikat vieroitetaan emoistaan ja osa myydään eteenpäin, osa taas jää itselle karjamme uudistamiseen.

Emot sen sijaan viettävät myös talven käytännössä ulkosalla, päästen kuitenkin tarvittaessa kolmiseinäisiin avopihatoihin suojaan tuulelta, tuiskulta ja sateelta.
Uudet vasikat emoillemme syntyvät pääosin maalis-huhtikuussa, mistä eteenpäin ne kulkevat yhdessä emonsa kanssa syksyyn saakka.

Hereford rotunaHereford on yksi maailman suosituimmista lihantuotantoroduista ja myös Suomen runsaslukuisin lihakarjarotu. Se on lähtöisin Englannista, Herefordin alueelta 1700-luvulta. Se on perusväriltään ruskea ja sen pää, rinta ja vatsa ovat valkoiset. Luonteeltaan herefordit ovat rauhallisia ja suvaitsevaisia, mikä mahdollistaa niiden helpon käsittelyn suurissakin laumoissa.

Ne ovat myös varsin vaatimattomia eläimiä niin elinolosuhteiden kuin ruuankin suhteen. Eläimet pärjäävät hyvin niin kylmissä Suomen talvissa kuin Australian helteissäkin. Hyvinä rehun hyväksikäyttäjinä herefordit tulevat toimeen myös luonnonlaitumilla, missä ne samalla toimivat hyvinä maisemanhoitajina.

Hereford vasikat painavat syntyessään tyypillisesti n. 40–45 kg.
Täysikasvuinen emolehmä 650-700kg ja täysikasvuinen sonni reilut 1000 kg.
Naaralainen Samuli, Uuhiniementie 565, 35300 Orivesi, Puh. 040 55 88 458